Какво представляват зъбните силанти?

sealants

Зъбните силанти предсавляват пластичен материал, който се поставя във вдлъбнатините по дъвкателната повърхност на зъбите предпазвайки ги от развитието на кариес.

Защо се поставят силантите ?

Плаката е тънък филм от микроорганизми и хранителни остатъци, който се образува по зъбната повърхност . Микроорганизмите в плаката са причина за развитие на кариес, а колкото по дълго плаката се задържи по зъбите вероятността за образуването на кариес се увеличаваа. Почистването на моларите е затруднено поради наличието на тесни и дълбоки вдлъбнатини по  дъвкателната им повърхност наречени фисури. Косъмчетата на четката не могат да достигнат тези зони и те са изложени на повишен риск от развитие на кариес.

Запълвайки фисурите на дъвкателните зъби със силант се създава глака повърхност, която лесно бива почиствана. По този начин се намалява и риска от формирането на кариеси.

Как се поставят силантите?

Поставянето на силантите не изисква премахване на зъбни структури. Първо зъбите се почистват и подсушават, след което се нанася и силанта.Той се стича  в грапавините и се втърдява за около минута.

След колко време се прави нова апликация на силант?

С времето силантите се изтриват и се разтварят от слюнката. При профилактичните стоматологични посещения стоматологът преценя състоянието им и ако е необходимо се поставят нови.

 Кога  е най подходящото време за поставяне на силант? 

Силантите най-често се поставят на моларите 6-ти и 7-ми. Първият молар пробива на 6 годишна възраст, а втория между 12-13 година. Поставянето на силантите е най-добре да се направи скоро до една година след пробива на съответните зъби.

Научните проучвания доказват, че поставянето на силанти намалява риска от развитие на кариес. Тази профилактична процедура е инвестиция, която освен че спестява време и средства ще направи посещенията на вашите деца в стоматологичния  кабинет по-приятни.

Д-р Светлин Караджов
гр.Бургас ж.к. "Зорница" бл. 58 ет. 1 к-т13
GSM:0888 753 952

Обадете ни се 0888 75 3952

Обадете ни се

0888 75 3952

Пишете ни info@drkaradjov.com

Пишете ни

info@drkaradjov.com

Посетете ни гр.Бургас , к-с Зорница , бл. 58